Camii ve Cemaate Devam Etmenin Fazileti (Vaaz Sunumu)

Vaizin Adı ve Soyadı: Ahmet ÜNAL

Va’zın Konusu: Camii ve Cemaate Devam Etmenin Fazileti

Va’azın Planı

A.Cami ve Cemaat Nedir?

B.Cami Ve Cemaatin Önemi

C.Hz. Peygamber Zamanında Mescitlerin Fonksiyonu

D.Cami ve Cemaat Adabı

E.Cami ve Cemaata katılmayı Mübah Kılan Haller

F.Birlik ve Beraberliğimiz Açısından Cami ve Cemaat

Vaaz’da anlatılan Ayetler:

Tevbe/18 اَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَـئِكَ أَن يَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِينَ إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّل

Araf/31 يَا بَنِي آدَمَ خُذُواْ زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ

Nur / 36 أَن تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ

Cin/18 وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا

Bakara/114 ابِهَا أُوْلَـئِكَ مَا كَانَ لَهُمْ أَن يَدْخُلُوهَا إِلاَّ خَآئِفِينَ لهُمْ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَلَهُمْ فِي الآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن مَّنَعَ مَسَاجِدَ اللّهِ أَن يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ وَسَعَى فِي خَرَ

 

Vaaz’da anlatılan Hadisler:

“Cemaatle kılınan namaza yalnız başına kılınan namazdan 25 kat daha faziletlidir. Kim abdestini güzel bir şekilde alır, sonra mescide gitmek için yola çıkarsa, attığı her bir adım için bir derece verilir ve her bir adımı içinde bir günahı silinir. Namazın peşine mescitte bekleyenler için Melekler şöyle dua ederler; “Allah’ım sen esinlik ver ve Allah’ım sen bu insana rahmet eyle.” (Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih, Hadis No; 297)

“Yatsı namazını cemaatle kılan kimse gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir.” (Riyazü’s-Salihin Hadis No:1072)

“Namaz için ezan okunduğu zaman davete icabet et.” (Riyazü’s-Salihin Hadis No:1068)

Karanlık gecelerde mescitlere yürüyerek giden kimselere, kıyamet gününde tam bir nura kavuşacaklarını müjdeleyiniz” (Riyazü’s-Salihin Hadis No:1060)

Vaazın Özet Sunumu:

Yüce Yaratanımız tarafından bizlere birçok nimetler verilmiş, Bu alem ve yaşadığımız bu Dünya ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir şekilde yaratılmıştır. Bizlere verilen sonsuz nimetlere şükretmemiz ise Rabbimize karşı bir borçtur. Yaratanımız bizi, kendisine ibadet yapmamız için yarattığını Kur’an-ı Kerim’de bildirmiştir. İbadetlerin başında ise Namaz gelmektedir. Namazdan azami istifade etmenin yolu ise namazı cemaatle kılmaktır. Bu sebeple Dinimiz, Cami ve cemaatin önemi üzerinde durmuştur.

Camii ve Cemaatin önemi hususunda Yukarıda belirttiğimiz ayetler ve hadisler cemaatimize aktarılmış ve gerekli yerlerde ayet ve hadislerin açıklamaları, izahatları yapılmıştır. Ayetlerle ilgili tefsirlerden de yararlanılarak genel anlamıyla bilgilendirilme yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber zamanında Mescidin gördüğü fonksiyon üzerinde duruldu. İlmihallerden Cami ve Cemaat adabı ve cemaate gitmemeyi mübah kılan haller hakkında fıkhi hükümlerde cemaatimize aktarılmıştır. Birlik ve beraberliğimizin sağlanması hususunda Camilerin önemi üzerinde de ayrıca duruldu.

Yararlanılan Kaynaklar:

1.Kur’an-ı Kerim

2.Riyazü’s-Salihin, Türçe ve Tercüme Şerhi, Erkam Yayınları, İstanbul 1997

3.Sahih-i Buhar-i Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları

4.T.D.V. İslam Ansiklopedisi, Cami Maddesi, c.7. s.47-54, İstanbul, 1993

5.İslam İlmihali, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara, 2001

6.T.D.V. İslam İlmihali, İman ve İbadetler, c.1, İstanbul, 1999

7.Hak Dini Kur’an Dili, Elmalı’lı M.Hamdi Yazır

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi