İşçi Hakları ve İşçi-İşveren İlişkileri (Vaaz Sunumu)

Vaizin Adı ve Soyadı: Ahmet ÜNAL

Va’zın Konusu: İşçi Hakları ve İşçi-İşveren İlişkileri

Vaazın Planı

A.İşçi ve İşveren Nedir?

B.İşçi Hakları

C.İşveren Hakları

D.İşçi-İşveren İlişkileri

Vaazda Anlatılan Ayetler

 

أَهُمْ يَقْسِمُونَ رَحْمَةَ رَبِّكَ نَحْنُ قَسَمْنَا بَيْنَهُم مَّعِيشَتَهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَرَفَعْنَا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِيَتَّخِذَ بَعْضُهُم

بَعْضاً سُخْرِيّاً وَرَحْمَتُ رَبِّكَ خَيْرٌ مِّمَّا يَجْمَعُونَ(Zuhruf,32)  

وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا وَأَحْسِن كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْك(Kasas, 77) َ

وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى وَأَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَى (Necm, 39-40)

Vaaz’da Anlatılan Hadisler

“İşverenler çalışanlarına, kendi yediğinden yedirsin, kendi giydiğinden giydirsin ve onlara güçlerinin yetemeyeceği işler yüklemesin” (Buhari, İfk, 10)

 “İşçiye ücretini teri kurumadan verin”. (İbn Mâce, Ruhûn, 4)

“Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur” (Beyhakî, fiu’abü’l-Îmân, 4/334)

 

Va’zın Özet Sunumu

Var edildiğimiz yeryüzü ihtiyaçlarımıza cevap verecek nitelikte yaratılmış, göklerde ve yerde bulunan her şey Yaratanımız tarafından emrimize verilmiş ve yaşadığımız bu dünyada geçimimizi sağlamamız için rızıklar verilmiştir. İnsanlar kendilerine verilen bu rızıkları temin etmek, gerek ferdi gerek müşterek ihtiyaçlarını gidermek için bir araya gelmişler ve birbirleri arasında maddi ve manevi münasebetler kurmuşlardır. İşte bu münasebetlerin sonucunda çalışma hayatı ortaya çıkmıştır. Çalışma hayatının en temel iki unsuru ise, işçi ve işverendir.

Yüce Dinimiz işçi ve işveren haklarını düzenlemiştir. İşveren üzerindeki en temel yükümlülük çalıştırdığı işçisine kararlaştırılmış ücretini tam ve zamanında ödenmesi gelmektedir. Ayrıca çalışanların güvenlik, sağlık, izin, dinlenme gibi temel haklar ile mal, can, din, akıl ve ırz güvenliği gibi temel özgürlüklerin tanınması ve bu husus da gerekli tedbirlerin alınması işverenin temel yükümlülüğü altındadır. Çalışana yapılacak her iyilik insani ve ahlaki bir görevdir.

İşçi ise kendisine verilen işi, işverenin isteği tarz ve zamanda yerine getirmeli, iş saatleri içinde işiyle meşgul olmalı ve talimatlara uymalıdır. Ayrıca kamu hizmetini yürütenler ise, bu hizmeti Milletimizin bir emaneti olarak görmeli, yapılan hatalardan dolayı kul hakkına girileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir Müslüman yaptığı iş ne olursa olsun, daima dürüst olmalıdır. Memur görevini yaparken, işçi çalışırken, işveren ise işçinin hakkını ödemede hak, adalet ve doğruluk üzere olmalıdır. Nitekim İşçi-İşveren ilişkilerinin sevgi, saygı ve adalete uygun bir şekilde gerçekleşmesi, çalışma hayatını ve toplum huzurunu sağlam bir hale getireceği unutulmamalıdır.

        

Yararlanılan Kaynaklar:

1.Kur’an-ı Kerim

2.Riyazü’s-Salihin, Türçe ve Tercüme Şerhi, Erkam Yayınları, İstanbul 2004

3.Sahih-i Buhar-i Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi, DİB Yayınları, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1984

4.T.D.V. İslam Ansiklopedisi, İcare Maddesi, c.21. s.379-388, İstanbul 2000

5.Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir, c.1-5, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara 2006

6.T.D.V. İslam İlmihali, İslam ve Toplum, c.2, İstanbul, 1999

7.Hak Dini Kur’an Dili, Elmalı’lı M.Hamdi Yazır, Akçağ Yayınevi, Ankara
Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi