Kur

Vaizin Adı ve Soyadı: Ahmet ÜNAL

Va’zın Konusu: Kur’an-ı Kerim ve Özellikleri

Vaazın Planı

A.Kur’an-ı Kerim’in Tarifi

B.Kur’an-ı Kerim’de Yer Alan Konular

C.Kur’an-ı Kerim’in Özellikleri

D.Kur’an-ı Kerim’i Okumanın Fazileti

E.Kur’an-ı Kerim’i Öğrenmenin ve Öğretmenin Önemi

Vaazda Anlatılan Ayetler

 

الم ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ    (Bakara, 1-2)

وَمَا كَانَ هَـذَا الْقُرْآنُ أَن يُفْتَرَى مِن دُونِاللّهِ وَلَـكِن تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ الْكِتَابِ لاَ رَيْبَ فِيهِ مِن رَّبِّ الْعَالَمِينَ   (Yunus 37)

حم  وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ  إِنَّا جَعَلْنَاهُ قُرْآناً عَرَبِيّا لَّعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ  وَإِنَّهُ فِي أُمِّ الْكِتَابِ لَدَيْنَا لَعَلِيٌّ حَكِيمٌ   (Zuhruf1-4)  

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ وَلاَ يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إَلاَّ خَسَاراً   (İsra 82)

هُوَ الَّذِي يُنَزِّلُ عَلَى عَبْدِهِ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ لِيُخْرِجَكُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَإِنَّ اللَّهَ بِكُم لَرَؤُوفٌ رَّحِيمٌ  (Hadid 9)

إِنَّ هَـذَا الْقُرْآنَ يِهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْراً كَبِيراİsra 9) ً(

 

Vaaz’da Anlatılan Hadisler

Her peygambere bir mucize verilmiştir. Hiç şüphesiz bana ihsan buyrulan en büyük mucize Allah’ın bana vahyettiği Kur’an’dır. Umarım ki ben, bütün Peygamberlerin en çok ümmetlisi olurum. (Sahih-i Buhar-i Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi, Hadis No: 1764)

Sizin en hayırlınız Kur’anı öğrenen ve öğreteninizdir. (Riyazü’s Salihin Hadis No: 995)

Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir. (Riyazü’s Salihin, Hadis No:993) 

 

Va’zın Özet Sunumu

Yüce Allah, İnsanoğlunu en mükemmel şekilde yaratmış ve onun ihtiyaçlarına cevap verecek bir alem var etmiştir. İnsanoğluna madden bu dünyada güzel bir yaşantı verilmiş, manen de kendisine dünya ve ahiret mutluluğunu kazandıracak peygamberler ve kitaplar gönderilmiştir. Hz. Adem (a.s.) ile başlayıp Hz. Muhammed (s.a.v.) ile son bulan Peygamberler, Rablerinden aldıkları emirleri insanlığa tebliğ etmişler, onların gerçek huzura kavuşmaları için gerekli çalışmaların en üstününü göstermişlerdir. Nübüvvet zincirinin son halkası Hz. Muhammed (s.a.v.) ve kitapların sonuncusu ise, insanlığa hidayet yolunu tekrar ve son kez açan Kur’an-ı Kerim’dir.

Kur’an-ı Kerim Yüce Allah’tan Hz. Muhammed’e Cebrail vasıtasıyla indirilen bu güne kadar tevatür yoluyla aktarılmış insanlığın benzerini getirmede aciz kaldığı ilahi kelamdır. Kur’an-ı Kerim’de itikatla, ibadetle, muamelatla, ukubatla ve ahlakla alakalı konulara yer verilmiştir. Nasihat ve tavsiyeler, kıssalar, dualar ve ilmi gerçekler mevcuttur. Cahiliye döneminde yapılan hatalar üzerinde durulmuş ve bu yanlışlardan dönülmesi hususunda birçok ayet gelmiştir. Ayrıca emir ve yasakları yapan ve yapmayanların karşılaşacakları mükafat ve cezalara da değinilmiştir.

Kur’an-ı Kerim’in birçok özelliği vardır. Bu özelliklerden birkaçını şöyle zikredebiliriz. 

1.Kur’an-ı Kerim Arapça olarak indirilmiş ve bu güne kadar herhangi bir tahrifata uğratılmadan gelmiştir.

2.Diğer ilahi kitaplar toptan bir seferde indirilmişken, Kur’an-ı Kerim zamanın akışına ve olaylara göre indirilmiştir.

3.Hz. Muhammed (s.a.v.)’in peygamber olduğunun en büyük alameti ve O’nun en büyük mucizesidir.

4.Kur’an-ı Kerim, ezberlenmesi kolay, hem mana hem de söz yönüyle eşsiz bir kelamdır.

Dinimiz, Kur’an öğrenme ve öğretmeye teşvik etmiş, okunulduğunda ise, birçok sevap kazanılacağı ayrıca bildirilmiştir. Bizleri dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştıracak Kur’an-ı Kerim’i okumalı, ayetleri üzerinde tefekkür etmeli, Kur’an Kerim’in Meali Şerifini okumaya özen göstermeli ve tefsirlerden istifade etmeye çalışmalıyız.     

        

Yararlanılan Kaynaklar:

1.Kur’an-ı Kerim

2.Riyazü’s-Salihin, Türçe ve Tercüme Şerhi, Erkam Yayınları, İstanbul 2004

3.Sahih-i Buhar-i Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi, DİB Yayınları, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1984

4.T.D.V. İslam Ansiklopedisi, Kur’an Maddesi, c.26. s.383-421, Ankara 2002

5.Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir, c.1, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara 2006

6.T.D.V. İslam İlmihali, İman ve İbadetler, c.1, İstanbul, 1999

7.Hak Dini Kur’an Dili, Elmalı’lı M.Hamdi Yazır, Akçağ Yayınevi, Ankara

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi