Ahiliğin Önemi

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَآمَنُواْ لاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلاَّ أَنتَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ وَلاَ تَقْتُلُواْ أَنفُسَكُمْإِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيماً

Ticaret ve İş Ahlakı (Ahiliğin Önemi)

Muhterem Müslümanlar

İslam Dini ticari hayatta birçok düzenleme ve ahlaki ilke getirmiş, Müslüman, dürüst ve emin tüccarın, peygamberler, sıddîklar, şehitler ve salihlerle beraber olacağı(1) Efendimiz tarafından müjdelenmiştir.

Ticaret hayatıyla ilgili Kur’an-ı Kerimde bildirilen ayetlerden birkaçı şöyledir. “Ey iman edenler, mallarınızı, sizden karşılıklı anlaşmadan (doğan) bir ticaretten başka haksız ‘nedenler ve yollarla' (batılca) yemeyin.(2) “Ey iman edenler! Akitleri(nizin gereğini) yerine getiriniz.”(3) “O (müminler) ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riâyet ederler.”(4) “Ölçüde ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar insanlardan (bir şey) ölçüp aldıkları zaman, tam ölçerler. Fakat kendileri onlara bir şey ölçüp yahut tartıp verdikleri zaman eksik ölçüp tartarlar. Onlar, büyük bir gün; insanların, âlemlerin Rabbinin huzurunda duracakları gün için diriltileceklerini sanmıyorlar mı?”(5)

Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’den konumuzla ilgili şu hadisler nakledilmiştir. “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Kusurlu bir malı din kardeşine satan hiçbir Müslüman’a satış helal olmaz. Meğerki malının ayıbını açıklaya.”(6) “Alış-verişte çok yemin etmekten sakının. Çünkü yemin malı sattırırsa da bereketini kaçırır”(7) “Allah müşteri iken  kolaylık gösteren, satıcı iken kolaylık gösteren, borcunu öderken kolaylık gösteren, alacağını ödetirken kolaylık gösteren kişiyi cennete koydu.”(8)

 

Kıymetli Cemaatimiz

İslam Dininin güzel ilkelerinden meydana getirilen ahiliğin kutlanacağı bu haftada Dinimizin tavsiyelerini yeniden hatırlayalım. Söz verdiğimizde sözlerimizi yerine getirelim. İyi huylu, güzel ahlâklı, şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olalım. Aza kanaat, çoğa şükredelim. Fani dünyaya ait şeylerle öğünüp, kibirlenmeyelim. İnsanların işlerini içten, gönülden ve güler yüzle yapalım. Müslüman kardeşimizi aldatmayalım. Hileli mal satmayalım. Borçlandığımızda borcumuzu vaktinde ödemeye gayret edelim.

Hutbemizi bir ayetle bitiyoruz. “(Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alış-veriş onları Allah'ı zikretmekten, dosdoğru namazı kılmaktan ve zekâtı vermekten ‘tutkuya kaptırıp alıkoymaz'; onlar, kalplerin ve gözlerin inkılâba uğrayacağı (dehşetten allak bullak olacağı) günden korkarlar.”(9)

www.guncelvaaz.com

Ahmet ÜNAL

Vaiz

1. Tirmizi, Buyu, 4

2. Nisa, 4/29

3. Al-i İmran, 5/1

4. Müminun, 23/8

5. Mutaffifin, 83/1-6

6. İbn. Mace , Büyû: 34

7. İbn. Mace , Büyû: 30

8. İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 3/13.

9. Nur, 24/37

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi