Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Gençliğe Sahip Çıkmada Ailenin Rölü

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَاراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ

Gençliğe Sahip Çıkmada Ailenin Rolü

Muhterem Müslümanlar

Küçük bir topluluk olan ailenin geleceği ve büyük bir topluluk olan milletin ümidi o ailenin ve toplumun çocuklarıdır. Onların inançlı, bilgili, ahlaklı, iyiye, güzele ve doğruya meyilli insanlar olarak yetiştirilmeleri hem kendileri hem de aileleri ve milletleri için gelişmenin ve mutluluğun ana sebebidir. Bunun içindir ki İslam Dini çocuklarımızın muhafazası, eğitim ve öğretimini ana-babanın ve toplumun temel görevi kılmıştır. Yüce Rabbimiz bir ayette şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.”(1)

Kıymetli Aile Reisleri

Ana-baba çocuk üzerinde etkili olan ilk eğitici ve öğreticidir. Bir bireyin huzurlu bir hayat sürdürmesinin ilk basamağı ailede başlamaktadır. Nitekim ağaç yaşken eğilmektedir. Bu sebeple gençlerimize karşı en doğru temel eğitimi onlara örnek olmakla vereceğiz. Yalan, aldatma, iftira, kumar, içki, sigara, faiz, zina gibi yanlış yollara öncelikle bizler gitmemeliyiz. Yüce Rabbimiz hepimiz için şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük gazap gerektiren bir iştir.”(2) Gençlerimizin namaz, oruç, zekat gibi temel ibadetleri, en güzel ahlaki ilkeleri İslam düsturlarını öğrenme ortamını hazırlamak yine bir aile görevidir. Çocuklarımıza karşı vazifelerimizi yapmamak yalnız onların değil bizler içinde dünya ve ahiret mutsuzluğuna yol açmaktadır.

Değerli Anne-Babalar

Bilenlerle bilmeyenlerin eşit olmadığını idrak ederek çocuklarımızın eğitimine gereği gibi önem vermeli eğitim ve öğretim hayatında asla erkek-kadın ayrımına gitmemeliyiz. Okul hayatlarının nasıl gittiğini takip etmeli, bu sebeple öğretmenleriyle işbirliği içerisinde olmalıyız. Bilgiyle donatılmış bir aklın yanı sıra imanla süslendirilmiş bir gönül dünyalarını oluşturmak içinde Yüce Dinimizin o eşsiz ilkelerini onlara aktarmalıyız. Yüce Ecdadımızın asırlardan beri getirmiş olduğu kültür birikimini aktarmak suretiyle toplum yapısına uygun nesiller yetiştirmeliyiz. Sevgide, ilgi ve alakada ölçülü olmalı çocuklarımız arasında ayrıma gitmemeliyiz. Özellikle günümüzde birçok gencin içerisine düşmüş olduğu kötü alışkanlıkları ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Baskı yerine sevgiyi, kötü söz söylemek yerine örnek davranış sergilemeliyiz.

Hutbemi Sevgili Peygamberimizin bir hadisiyle bitiriyorum. “Hiçbir anne-baba çocuğuna edep ve terbiyeden daha iyi ikramda bulunmamıştır.” (3)

Himmet GÜZELYAYLA

Baş Camii İmam-Hatibi

Şuhut/Afyonkarahisar

(1) Tahrim, 66/6

(2) Saff, 61/2-3

(3) Tirmizi, Birr, 33

İlişkili Diğer Konular